»

Abrikozenlinzensoep

doordeweeks,groenten,soep,vega — Tags: , — desiree // 18 December 2010

IMG_7915-abrikozenlinzensoep

Soep voor om te eten! Erbij: goed turks brood, een bakje houmous, eventueel een paar gebakken merquez worstjes of zelfs lamskoteletjes. Opeten en naar bijna-stuitjes-brekende mensen kijken buiten, vanuit je comfy homezone.

(Lees verder…)

Groentecrumble

doordeweeks,groenten,lunch,salade,taart of quiche,vega — desiree // 12 December 2010

IMG_8409-groentecrumble

Op internet vliegen de kruimelrecepten je om de oren in de herfst en winter. Vaak bovenop appel, soms aardbei-rabarber, of pruimen. Die zijn heerlijk, dus die ga ik niet nog een keer hier neerzetten. Maar als je dan verlegen zit om een makkelijk groentebijgerecht, dan doe je dit. Alles wat onder de crumble zit, wordt zoet. Erbij een lekker worstje + pasta of stoofvlees + puree. Ofzoiets.

(Lees verder…)

Geroosterde tomaten

groenten,hapje,vega,weekend — desiree // 9 October 2010

IMG_8356-geroosterde tomaten

Per ongeluk ‘n beetje los gegaan op de scherpte-diepte hier. Deze tomato’s in de mist zijn totstandgekomen door het onverklaarbare tomatengat in m’n hand. En als appie ze dan in de bonus gooit, zit ik opeens met drie kilo. Dan maak je zoiets, wat iets onzinnigs heeft, omdat je het ook in een potje kan kopen. Maar ook weer niet, want die hebben vaak hun rubberen jas aan en zijn niet meer zoet. Nouja, kijk maar. Ik gooi dit op boterhammetjes met kip en pesto, door pastasalade met rucola en olijven en naast een simpel geroosterd visje.

(Lees verder…)

Tomatentaart

doordeweeks,groenten,hapje,taart of quiche,vega — desiree // 6 October 2010

IMG_8377-tomatentaart

SOG-taart! Ik ben op drievierde van m’n twee weken studieverlof. Tot nu toe heel vaak en lang gekookt, gelezen, gesport, gedronken, gekletst, gefotografeerd. En daartussen ook best vaak, maar korter, proefexamens geoefend. Voor het examen ben ik nooit klaar, niet binnen nu en vijf jaar tenminste. Het punt is dat ze van je verwachten (vind ik dan) dat je als een bedrijfskundige een geschetste organisatie kunt doorgronden. En ik kan ze geen ongelijk geven, want als communicatiecutje moet je wel weten wat er te spindoctoren valt en bij wie. Maar ik ben nog niet zo lang cc’tje en in mijn vorige banen hoefde ik alleen maar met woorden te kleien dus hoefde ik nooit op politieke belangen en afhankelijkheden te letten of daarboven te helikopteren. Ik voel me dus een beetje groen. En de richtantwoorden bewijzen dat en lachen me keihard uit (maar al iets minder vaak dan op eenderde van m’n studieverlof).

Dit alles zegt niets over m’n kansen om het te halen, zeggen mijn geliefden. Die vinden het allemaal volstrekt haalbaar. Nou daar krijg ik klotsende oksels van (extra faalangst!), maar ook een beetje rooie wangetjes (vereerd!) en dat is verwarrend en frustrerend dus ga ik maar bakken (voor de rust!) en daarna het heel onbeheerst opeten (voor de rust!). Voor de lijn zou Bob Rossen beter zijn, denk ik.

Recept in drie woorden: übergezond, simpel, goddelijk.

(Lees verder…)

Bouktouf

doordeweeks,groenten,soep,vega — desiree // 18 July 2010

IMG_8135-bouktouf

Groentensoepje met citroen als ondersteuner, dus prima voor dit soort zomerse dagen waarop het weer een beetje hysterisch is. Kwartiertje werk en dan heb je dit Algerijnse groentensoepje. Het soepje lijkt wel echt een minderwaardigheidscomplex te hebben, maar dat is soms juist wel lekker. Gewoon puur en eerlijk. Prima als je al de hele week vieze dingen in je hoofd hebt gestopt of de inspiratie tot alweer een salade je ontbreekt.

Goed stukje brood erbij, klaar.

(Lees verder…)

Grootse, klontige billetjesboter

dip of saus,groenten,vega,weekend — desiree // 9 June 2010

IMG_8200-whitebeandip

Minutenlang dreunde ik alternatieven op voor bonen. Hoop stilte dus, want je kunt er bar weinig kanten mee op. Bo-nen. Kansloos imago ook: jaren vijftig, bonnenboekje, weekvocht, dubbeldoppen, oogjes, jutenzak. In de Verenigde Staten noemen ze ze dromerig legumes. Dat helpt, bijna Frans sexy. Goed, na die minuten stil staren dus, bleek dat voor Gerben helemaal niet bonen reden tot fronsen was, maar dip. En toen dronken we nog vier wijn en verzonnen hartige Ben & Jerry-namen. Even pragmatisch: lekker uit een potje. Bovendien klaar in dezelfde tijd als dat jij je staafmixer bewapent.

(Lees verder…)

Noodles met pinda-sesamsaus

dip of saus,doordeweeks,groenten,salade,vega,vlees — desiree // 6 June 2010

IMG_8181-noodles

En daar hebben we opeens een go to sausje! Vandaag en gisteren gebruikt, één keer als dressing voor een koolsalade (geen timing issues!) en vandaag zoals hier beschreven, wat een noodle salade is die je lauw mag oplepelen (geen timing issues!). Binnenkort kijken of het ook in een noodle soepje wil (geen timing issues!). Daarvan later akte.

(Lees verder…)

Pasta met gecaramelliseerde ui, linzen en spinazie

groenten,vega,weekend — desiree // 30 May 2010

IMG_8165-pasta linzen uien

Ik wou dat ik de Italiaanse naam hiervoor wist, want ‘pasta met linzen, spinazie en ui’ daar krijgt natuurlijk niemand hete honger van. Knoedelsoep. Kikkererwt. Worteltaart. Ik bedoel maar.

<Hier hoort tekst die je motiveert dit te gaan maken. Bijvoorbeeld dat gecaramelliseerde uien in niets lijken op gewoon rauwe uien en dus altijd de moeite waard zijn en zeker in deze hoeveelheden, of dat spinazie én ui én linzen ongelooflijk goed voor je zijn, of dat je nog nooit linzen door de pasta hebt gegooid>

(Lees verder…)

Salade met broccoli, appel en noten

doordeweeks,groenten,salade,vega — desiree // 6 May 2010

IMG_8020-broccoli-salade

Fris zo’n bos vol groen

Duizenden blomknopjes sterk

Kokend badje, klaar!

(Lees verder…)

Indiase pompoen en… weggeef!

doordeweeks,groenten,stoven,vega — Tags: — desiree // 26 November 2009

Indiase pompoenPompoen staat voor mij onbetwist op nummer 1 van de afgelopen jaren nul. Lumineuze ontdekking. Oh en Indiaas voedsel, maar dat wordt vervolgd met meer en beter nadat Gerben en ik daar een leuk aantal weken vers levenssap opdoen. Want het verdient bijvul.

En, maar, ook! Je hebt de kruiden uit deze combo of zips winners waarschijnlijk niet zomaar in je keukenkastje rondslingeren. En dat is jammer, want ook jij moet dit kunnen maken. Omdat je het waard bent.

Daarom bestaat de eerste kombuizerenweggeef ooit uit een Indiaas kruidenstartpakket. Geen kinderspel met korianderzaadjes en komijn, dat zou easy zijn. Nee, flikkerse bendes aan kruiden. Rare dingen, waarmee je eindeloos lekkers in elkaar kunt zetten. Butter chickens. Biryani’s. Champignoncurries. Yoghurttaters. Hoe te winnen? Antwoord in de comments op de vraag:

Wat is, kwa eten, jouw lumineuze ontdekking van de jaren nul?

Ik en Gerben jureren uiteraard, volledig criterialoos. Het helpt wel als je ook actief www.top50vandejarennul.nl bezoekt. Oh en als je in India woont, ben je uitgesloten van deelname hoewel we nog steeds erg benieuwd zijn naar je mening Aad.

Zet ‘m op. Trekking: 11 december.

(Lees verder…)

Next Page »