Geroosterde tomaten

IMG_8356-geroosterde tomaten

Per ongeluk ‘n beetje los gegaan op de scherpte-diepte hier. Deze tomato’s in de mist zijn totstandgekomen door het onverklaarbare tomatengat in m’n hand. En als appie ze dan in de bonus gooit, zit ik opeens met drie kilo. Dan maak je zoiets, wat iets onzinnigs heeft, omdat je het ook in een potje kan kopen. Maar ook weer niet, want die hebben vaak hun rubberen jas aan en zijn niet meer zoet. Nouja, kijk maar. Ik gooi dit op boterhammetjes met kip en pesto, door pastasalade met rucola en olijven en naast een simpel geroosterd visje.

Continue reading Geroosterde tomaten

Algerijnse vistajine

IMG_8102-algerijnse vistajine

Te simpel voor woorden, dit visje, maar opzienbarend. Met goed brood bijvoorbeeld, want de saus is erg sopbaar. Het is even plannen met die marinade en ploftomaten, maar da’s juist ook wel weer leuk, op zondag ofzo.

Continue reading Algerijnse vistajine

Marmeladecake

IMG_8232-citruscake

Deze cake maak je zonder boter, maar met olijfolie. Daar wordt ie stoer van. Ook stoer: een sinaasappel en een citroen in hun geheel koken. Machtig interessant. Weinig suiker, ook nog. Allemaal in deze cake. Het is wel wachtcake: zijn die amandelen al afgekoeld, zijn die citrii al poreus, zijn de eieren al op kamertemperatuur en godverdomme nu heeft ie dus te lang in de oven gestaan. Op een gegeven moment blijkt wachtrek er toch uit te kunnen.

Een tweede exemplaar staat NU op mijn aanrecht af te koelen en enorm zuiging uit te oefenen. De eerste was za-lig op een paar punten na. De olijfolie proefde na. Hij had een zwarte jas aan. Ik vergat sinaasappelmoes. Met pijn in ‘t hart gaf ik 1/4 weg, aan A voor P, die troostcake verdiende (hoewel dan wel betere, en meer, maar de rest was al ‘verwerkt’). En daarom herbakte ik, zodat P morgen deze hopelijk betere kan testen. En dat oranje dan wint van Japan. Zin in!

Continue reading Marmeladecake

Grootse, klontige billetjesboter

IMG_8200-whitebeandip

Minutenlang dreunde ik alternatieven op voor bonen. Hoop stilte dus, want je kunt er bar weinig kanten mee op. Bo-nen. Kansloos imago ook: jaren vijftig, bonnenboekje, weekvocht, dubbeldoppen, oogjes, jutenzak. In de Verenigde Staten noemen ze ze dromerig legumes. Dat helpt, bijna Frans sexy. Goed, na die minuten stil staren dus, bleek dat voor Gerben helemaal niet bonen reden tot fronsen was, maar dip. En toen dronken we nog vier wijn en verzonnen hartige Ben & Jerry-namen. Even pragmatisch: lekker uit een potje. Bovendien klaar in dezelfde tijd als dat jij je staafmixer bewapent.

Continue reading Grootse, klontige billetjesboter

Algerijnse lamsschenkel

IMG_8036-lamsschenkel2

Eenvoudig te maken, maar toch <bral> een complex spectrum aan smaken die in de pan voorzichtig met elkaar kennismaken en in een langdurige smakenwals stevig in elkaars reliëf verankerd raken </bral>. Lui en lekker dus. Dat is eigenlijk precies zoals we het graag hebben en delen hier, kombuistechnisch gezien. Tel daarbij op dat het thema Algerijns moest zijn* en dat ik nog nooit in m’n hele leven een schenkel heb gegeten, laat staan klaargemaakt. We waren er uit!

Schenkels willen graag uren pruttelen. Vandaar ook een lange, saaie post. Heb je straks ook wat te doen als je stoofpan staat te zwoegen. Je kunt natuurlijk ook gewoon meteen doorklikken op ‘Lees verder…’ ver daar beneden.

Bij de Turkse slager kreeg ik De Schenkel in drieëen mee. Met de klompjes erbij, want dat was goed-voor-soep-trekken, zei de Grootste Caramelkleurige Vriendelijke Reus die ik ooit van dichtbij zag. Ik luister altijd naar hem, dus zo belandde het hele zaakje in mijn koelkast. Ik bestudeerde de delen en verwarde mezelf onbehoorlijk door schenkel aan te zien voor enkel. Google bleef maar Duitse websites teruggooien op mijn verwoede zoektocht naar een afbeelding van lammetjes met een knipperend rode pijl naar de (sch)enkel. Twitter blijkt dan heel snel edoch een weinig verklarende antwoord te bieden: het is toch immers geen enkel. Duh! Gerben wist binnen no time in Google de juiste afbeelding van lammetjes tevoorschijn te toveren met knipperpijl naar de schenkel. Duidelijk geen enkel. Bovenbeen!

Vandaag dus een relatief simpel te maken superspeciaal lammerenbovenbeen, wat wegens aanwezigheid van been voortreffelijker smaakt dan gewoon stukken lamsbout zonder been. Wij houden je overigens niet tegen, ook zonder been zal het bralwaardig ingewikkeld smaken. En dat kunnen wij best verklaren want wij hebben ons un peu verdiept in het Algerijnse.

Iedere Europeaan die begin jaren 50 naar Algerije emigreerde, kreeg zo’n beetje automatisch het Franse staatsburgerschap. Gewoon gratis, omdat je het waard was. Hopies waardevolle mensen paradeerden vanaf toen op hun mooie zwarte Europese laarzen en dat leverde hen, volgens Geert Mak, de naam pieds noir op. Wikipedia beweert anders, iets met soldaatjes die pieds noir droegen. Daar geloven wij niet in. Wij zijn voor Geert! Mak, dus.

Pieds vermengden zich met pieds en al die verschillende handjes bij die pieds kookten weer anders, dus de mix was compleet. Van Italiaanse invloeden (Algerijnse lasagne, bijvoorbeeld) tot en met Indiase (zie recept), het dak ging eraf daar in Algerijnse keukens.

Helaas is het met de pieds noir, de Franse kolonisatie en met Algerije slecht afgelopen en er kwam ook nog een burgeroorlog overheen, waardoor van die mixcuisine weinig op internet terug te vinden is. Hier akte van de bevindingen met de schenkels. Kost geen drol trouwens. Wij betaalden vier euro en konden er vier mensen tot boerens mee voeren.

Continue reading Algerijnse lamsschenkel

Pasta met gecaramelliseerde ui, linzen en spinazie

IMG_8165-pasta linzen uien

Ik wou dat ik de Italiaanse naam hiervoor wist, want ‘pasta met linzen, spinazie en ui’ daar krijgt natuurlijk niemand hete honger van. Knoedelsoep. Kikkererwt. Worteltaart. Ik bedoel maar.

<Hier hoort tekst die je motiveert dit te gaan maken. Bijvoorbeeld dat gecaramelliseerde uien in niets lijken op gewoon rauwe uien en dus altijd de moeite waard zijn en zeker in deze hoeveelheden, of dat spinazie én ui én linzen ongelooflijk goed voor je zijn, of dat je nog nooit linzen door de pasta hebt gegooid>

Continue reading Pasta met gecaramelliseerde ui, linzen en spinazie

Sandwich met kip en roomkaas

IMG_8055-sandwichBammen die zich prima lenen om indruk te maken. Vooral als je de korstjes eraf snijdt, ze dubbel stapelt en aan een funky prikker rijgt. Leuk voor een feestje, niet doen als je ze zelf naar binnen gaat schuiven, dat geboetseer aan een stel boterhammen is vooral nodeloos snobby.

Continue reading Sandwich met kip en roomkaas

Tomatengratin

Übergezond! Vitamine C en A, mineralen, ijzer, lycopeen. Het enige wat je hoeft te doen, is de tomaten snijden en de oven voorverwarmen. Uurtje later heb je een zoet en licht bijgerecht.

Continue reading Tomatengratin

Chicken wings met sriracha-abrikozenglazuur

img_7438-apricot-wings

Continue reading Chicken wings met sriracha-abrikozenglazuur

Onion bhaji’s

img_7576-onion-bhaji2

Avontuurlijk en in mijn lieve Hollandse keukentje best wel feestelijk. We waren er stil van, zo lekker. Binnenkort nog eens maken, maar dan met andere kruiden. Ik zie er tenminste duizenden varianten van online (en die oude koekenpan is nu toch al geofferd aan de frituurgoden).

Continue reading Onion bhaji’s