Noodles met pinda-sesamsaus

IMG_8181-noodles

En daar hebben we opeens een go to sausje! Vandaag en gisteren gebruikt, één keer als dressing voor een koolsalade (geen timing issues!) en vandaag zoals hier beschreven, wat een noodle salade is die je lauw mag oplepelen (geen timing issues!). Binnenkort kijken of het ook in een noodle soepje wil (geen timing issues!). Daarvan later akte.

Continue reading Noodles met pinda-sesamsaus

Algerijnse lamsschenkel

IMG_8036-lamsschenkel2

Eenvoudig te maken, maar toch <bral> een complex spectrum aan smaken die in de pan voorzichtig met elkaar kennismaken en in een langdurige smakenwals stevig in elkaars reliëf verankerd raken </bral>. Lui en lekker dus. Dat is eigenlijk precies zoals we het graag hebben en delen hier, kombuistechnisch gezien. Tel daarbij op dat het thema Algerijns moest zijn* en dat ik nog nooit in m’n hele leven een schenkel heb gegeten, laat staan klaargemaakt. We waren er uit!

Schenkels willen graag uren pruttelen. Vandaar ook een lange, saaie post. Heb je straks ook wat te doen als je stoofpan staat te zwoegen. Je kunt natuurlijk ook gewoon meteen doorklikken op ‘Lees verder…’ ver daar beneden.

Bij de Turkse slager kreeg ik De Schenkel in drieëen mee. Met de klompjes erbij, want dat was goed-voor-soep-trekken, zei de Grootste Caramelkleurige Vriendelijke Reus die ik ooit van dichtbij zag. Ik luister altijd naar hem, dus zo belandde het hele zaakje in mijn koelkast. Ik bestudeerde de delen en verwarde mezelf onbehoorlijk door schenkel aan te zien voor enkel. Google bleef maar Duitse websites teruggooien op mijn verwoede zoektocht naar een afbeelding van lammetjes met een knipperend rode pijl naar de (sch)enkel. Twitter blijkt dan heel snel edoch een weinig verklarende antwoord te bieden: het is toch immers geen enkel. Duh! Gerben wist binnen no time in Google de juiste afbeelding van lammetjes tevoorschijn te toveren met knipperpijl naar de schenkel. Duidelijk geen enkel. Bovenbeen!

Vandaag dus een relatief simpel te maken superspeciaal lammerenbovenbeen, wat wegens aanwezigheid van been voortreffelijker smaakt dan gewoon stukken lamsbout zonder been. Wij houden je overigens niet tegen, ook zonder been zal het bralwaardig ingewikkeld smaken. En dat kunnen wij best verklaren want wij hebben ons un peu verdiept in het Algerijnse.

Iedere Europeaan die begin jaren 50 naar Algerije emigreerde, kreeg zo’n beetje automatisch het Franse staatsburgerschap. Gewoon gratis, omdat je het waard was. Hopies waardevolle mensen paradeerden vanaf toen op hun mooie zwarte Europese laarzen en dat leverde hen, volgens Geert Mak, de naam pieds noir op. Wikipedia beweert anders, iets met soldaatjes die pieds noir droegen. Daar geloven wij niet in. Wij zijn voor Geert! Mak, dus.

Pieds vermengden zich met pieds en al die verschillende handjes bij die pieds kookten weer anders, dus de mix was compleet. Van Italiaanse invloeden (Algerijnse lasagne, bijvoorbeeld) tot en met Indiase (zie recept), het dak ging eraf daar in Algerijnse keukens.

Helaas is het met de pieds noir, de Franse kolonisatie en met Algerije slecht afgelopen en er kwam ook nog een burgeroorlog overheen, waardoor van die mixcuisine weinig op internet terug te vinden is. Hier akte van de bevindingen met de schenkels. Kost geen drol trouwens. Wij betaalden vier euro en konden er vier mensen tot boerens mee voeren.

Continue reading Algerijnse lamsschenkel

Sandwich met kip en roomkaas

IMG_8055-sandwichBammen die zich prima lenen om indruk te maken. Vooral als je de korstjes eraf snijdt, ze dubbel stapelt en aan een funky prikker rijgt. Leuk voor een feestje, niet doen als je ze zelf naar binnen gaat schuiven, dat geboetseer aan een stel boterhammen is vooral nodeloos snobby.

Continue reading Sandwich met kip en roomkaas

Noodle soup met gegrilde kip

Misosoep

Met het woord noodle soup klooi je niet. ‘Soep’ gaat ‘m niet worden, net zo min als ik ‘noedels’ door de vingers kan zien. Dus iedereen die ik in Google Analytics binnen deze site op noodle soep zie zoeken die wordt voor life geband.

Continue reading Noodle soup met gegrilde kip

Lamsvlees met lente-ui in Hong Kongstijl

Lamsvlees met lente-uiGevonden! Het lekkerste en beste Aziatische vlees dat ooit op mijn gaspit gebrouwen is. De vis-equivalent hebben we eerder al gehad, dat was de zalm van een tijdje terug.

Twee keer gegeten deze week: de tweede keer was vandaag, een katerdag die op momenten zelfs kotsend doorgebracht is. En dan tóch nog zin hebben in dit, ik bedoel maar. Het is echt een speciaaltje.

Continue reading Lamsvlees met lente-ui in Hong Kongstijl

Mexicaanse griepsoep

Mexicaanse griepsoep

Pittig Mexicaansig tomatenkipmaaltijdsoepje. Ik vind het fantastisch dat er recepten bestaan waar je een halve pot salsadip in gooit en dat het resultaat nog steeds verbluffend is. Hatsee!

Continue reading Mexicaanse griepsoep

Chicken wings met sriracha-abrikozenglazuur

img_7438-apricot-wings

Continue reading Chicken wings met sriracha-abrikozenglazuur

Chianti-rol (of: mini Stracotto al Chianti Classico)

img_7425-publicatie

Uit het boek van Janny de Moor, ‘Wijn in de keuken’. Vijf centimeter feestelijke ramsj op je kookboekenplank!

Continue reading Chianti-rol (of: mini Stracotto al Chianti Classico)

Kippenbout in een gember-druivensaus

Alweer kip? Yups, maar je mag het ook met ander gevogelte maken.

Continue reading Kippenbout in een gember-druivensaus

Geroosterde kip met marokkaanse salsa

Parkvoer.

Continue reading Geroosterde kip met marokkaanse salsa