Algerijnse lamsschenkel

IMG_8036-lamsschenkel2

Eenvoudig te maken, maar toch <bral> een complex spectrum aan smaken die in de pan voorzichtig met elkaar kennismaken en in een langdurige smakenwals stevig in elkaars reliëf verankerd raken </bral>. Lui en lekker dus. Dat is eigenlijk precies zoals we het graag hebben en delen hier, kombuistechnisch gezien. Tel daarbij op dat het thema Algerijns moest zijn* en dat ik nog nooit in m’n hele leven een schenkel heb gegeten, laat staan klaargemaakt. We waren er uit!

Schenkels willen graag uren pruttelen. Vandaar ook een lange, saaie post. Heb je straks ook wat te doen als je stoofpan staat te zwoegen. Je kunt natuurlijk ook gewoon meteen doorklikken op ‘Lees verder…’ ver daar beneden.

Bij de Turkse slager kreeg ik De Schenkel in drieëen mee. Met de klompjes erbij, want dat was goed-voor-soep-trekken, zei de Grootste Caramelkleurige Vriendelijke Reus die ik ooit van dichtbij zag. Ik luister altijd naar hem, dus zo belandde het hele zaakje in mijn koelkast. Ik bestudeerde de delen en verwarde mezelf onbehoorlijk door schenkel aan te zien voor enkel. Google bleef maar Duitse websites teruggooien op mijn verwoede zoektocht naar een afbeelding van lammetjes met een knipperend rode pijl naar de (sch)enkel. Twitter blijkt dan heel snel edoch een weinig verklarende antwoord te bieden: het is toch immers geen enkel. Duh! Gerben wist binnen no time in Google de juiste afbeelding van lammetjes tevoorschijn te toveren met knipperpijl naar de schenkel. Duidelijk geen enkel. Bovenbeen!

Vandaag dus een relatief simpel te maken superspeciaal lammerenbovenbeen, wat wegens aanwezigheid van been voortreffelijker smaakt dan gewoon stukken lamsbout zonder been. Wij houden je overigens niet tegen, ook zonder been zal het bralwaardig ingewikkeld smaken. En dat kunnen wij best verklaren want wij hebben ons un peu verdiept in het Algerijnse.

Iedere Europeaan die begin jaren 50 naar Algerije emigreerde, kreeg zo’n beetje automatisch het Franse staatsburgerschap. Gewoon gratis, omdat je het waard was. Hopies waardevolle mensen paradeerden vanaf toen op hun mooie zwarte Europese laarzen en dat leverde hen, volgens Geert Mak, de naam pieds noir op. Wikipedia beweert anders, iets met soldaatjes die pieds noir droegen. Daar geloven wij niet in. Wij zijn voor Geert! Mak, dus.

Pieds vermengden zich met pieds en al die verschillende handjes bij die pieds kookten weer anders, dus de mix was compleet. Van Italiaanse invloeden (Algerijnse lasagne, bijvoorbeeld) tot en met Indiase (zie recept), het dak ging eraf daar in Algerijnse keukens.

Helaas is het met de pieds noir, de Franse kolonisatie en met Algerije slecht afgelopen en er kwam ook nog een burgeroorlog overheen, waardoor van die mixcuisine weinig op internet terug te vinden is. Hier akte van de bevindingen met de schenkels. Kost geen drol trouwens. Wij betaalden vier euro en konden er vier mensen tot boerens mee voeren.

Continue reading Algerijnse lamsschenkel

Indiase pompoen en… weggeef!

Indiase pompoenPompoen staat voor mij onbetwist op nummer 1 van de afgelopen jaren nul. Lumineuze ontdekking. Oh en Indiaas voedsel, maar dat wordt vervolgd met meer en beter nadat Gerben en ik daar een leuk aantal weken vers levenssap opdoen. Want het verdient bijvul.

En, maar, ook! Je hebt de kruiden uit deze combo of zips winners waarschijnlijk niet zomaar in je keukenkastje rondslingeren. En dat is jammer, want ook jij moet dit kunnen maken. Omdat je het waard bent.

Daarom bestaat de eerste kombuizerenweggeef ooit uit een Indiaas kruidenstartpakket. Geen kinderspel met korianderzaadjes en komijn, dat zou easy zijn. Nee, flikkerse bendes aan kruiden. Rare dingen, waarmee je eindeloos lekkers in elkaar kunt zetten. Butter chickens. Biryani’s. Champignoncurries. Yoghurttaters. Hoe te winnen? Antwoord in de comments op de vraag:

Wat is, kwa eten, jouw lumineuze ontdekking van de jaren nul?

Ik en Gerben jureren uiteraard, volledig criterialoos. Het helpt wel als je ook actief www.top50vandejarennul.nl bezoekt. Oh en als je in India woont, ben je uitgesloten van deelname hoewel we nog steeds erg benieuwd zijn naar je mening Aad.

Zet ‘m op. Trekking: 11 december.

Continue reading Indiase pompoen en… weggeef!

Pittige mosselen a la curry

Helaas geen foto, dus je zult het met je verbeelding moeten doen. Snel klaar te maken en het levert een leuke bouillon op om de volgende dag een visgebaseerde soep of pasta mee te maken.

Continue reading Pittige mosselen a la curry

Chianti-rol (of: mini Stracotto al Chianti Classico)

img_7425-publicatie

Uit het boek van Janny de Moor, ‘Wijn in de keuken’. Vijf centimeter feestelijke ramsj op je kookboekenplank!

Continue reading Chianti-rol (of: mini Stracotto al Chianti Classico)

Kippenbout in een gember-druivensaus

Alweer kip? Yups, maar je mag het ook met ander gevogelte maken.

Continue reading Kippenbout in een gember-druivensaus

Citroenkip

Sticky, lemony, impressive.

Continue reading Citroenkip

Ongevulde zoetzure kool

Soortement van binnenstebuiten gekeerde koolrolletjes.

Continue reading Ongevulde zoetzure kool

Zuurvlees

Nog net op tijd om dit winterse recept te maken voordat de lente losbreekt.

Continue reading Zuurvlees

Geuzen Chili

Geen foto van te maken. Wel erg lekker.

Continue reading Geuzen Chili

Spicy Chick Pea Potaje

Niet vertalen, want ‘chick pea’ is een veel leuker woord dan ‘kikkererwt’.

Continue reading Spicy Chick Pea Potaje