Abrikozenlinzensoep

IMG_7915-abrikozenlinzensoep

Soep voor om te eten! Erbij: goed turks brood, een bakje houmous, eventueel een paar gebakken merquez worstjes of zelfs lamskoteletjes. Opeten en naar bijna-stuitjes-brekende mensen kijken buiten, vanuit je comfy homezone.

Continue reading Abrikozenlinzensoep

Groentecrumble

IMG_8409-groentecrumble

Op internet vliegen de kruimelrecepten je om de oren in de herfst en winter. Vaak bovenop appel, soms aardbei-rabarber, of pruimen. Die zijn heerlijk, dus die ga ik niet nog een keer hier neerzetten. Maar als je dan verlegen zit om een makkelijk groentebijgerecht, dan doe je dit. Alles wat onder de crumble zit, wordt zoet. Erbij een lekker worstje + pasta of stoofvlees + puree. Ofzoiets.

Continue reading Groentecrumble

Tomatentaart

IMG_8377-tomatentaart

SOG-taart! Ik ben op drievierde van m’n twee weken studieverlof. Tot nu toe heel vaak en lang gekookt, gelezen, gesport, gedronken, gekletst, gefotografeerd. En daartussen ook best vaak, maar korter, proefexamens geoefend. Voor het examen ben ik nooit klaar, niet binnen nu en vijf jaar tenminste. Het punt is dat ze van je verwachten (vind ik dan) dat je als een bedrijfskundige een geschetste organisatie kunt doorgronden. En ik kan ze geen ongelijk geven, want als communicatiecutje moet je wel weten wat er te spindoctoren valt en bij wie. Maar ik ben nog niet zo lang cc’tje en in mijn vorige banen hoefde ik alleen maar met woorden te kleien dus hoefde ik nooit op politieke belangen en afhankelijkheden te letten of daarboven te helikopteren. Ik voel me dus een beetje groen. En de richtantwoorden bewijzen dat en lachen me keihard uit (maar al iets minder vaak dan op eenderde van m’n studieverlof).

Dit alles zegt niets over m’n kansen om het te halen, zeggen mijn geliefden. Die vinden het allemaal volstrekt haalbaar. Nou daar krijg ik klotsende oksels van (extra faalangst!), maar ook een beetje rooie wangetjes (vereerd!) en dat is verwarrend en frustrerend dus ga ik maar bakken (voor de rust!) en daarna het heel onbeheerst opeten (voor de rust!). Voor de lijn zou Bob Rossen beter zijn, denk ik.

Recept in drie woorden: übergezond, simpel, goddelijk.

Continue reading Tomatentaart

Bouktouf

IMG_8135-bouktouf

Groentensoepje met citroen als ondersteuner, dus prima voor dit soort zomerse dagen waarop het weer een beetje hysterisch is. Kwartiertje werk en dan heb je dit Algerijnse groentensoepje. Het soepje lijkt wel echt een minderwaardigheidscomplex te hebben, maar dat is soms juist wel lekker. Gewoon puur en eerlijk. Prima als je al de hele week vieze dingen in je hoofd hebt gestopt of de inspiratie tot alweer een salade je ontbreekt.

Goed stukje brood erbij, klaar.

Continue reading Bouktouf

Noodles met pinda-sesamsaus

IMG_8181-noodles

En daar hebben we opeens een go to sausje! Vandaag en gisteren gebruikt, één keer als dressing voor een koolsalade (geen timing issues!) en vandaag zoals hier beschreven, wat een noodle salade is die je lauw mag oplepelen (geen timing issues!). Binnenkort kijken of het ook in een noodle soepje wil (geen timing issues!). Daarvan later akte.

Continue reading Noodles met pinda-sesamsaus

Salade met broccoli, appel en noten

IMG_8020-broccoli-salade

Fris zo’n bos vol groen

Duizenden blomknopjes sterk

Kokend badje, klaar!

Continue reading Salade met broccoli, appel en noten

Spaghetti met asperges en zalm

<foto verwijderd wegens abominabel. inzicht komt met de jaren>

Het opheffen van stilte doe je natuurlijk het liefste met iets wat fenomenale indruk maakt. Een clichématig ‘tongstrelende dis die je papillen in opperste staat van smachting achterlaten. Tadaa! Asperges, zalm, een frisje citroen en dat alles aan elkaar geroomd.

Wel even echte zalm gebruiken, iets wat er uitziet alsof het uit één vis komt. Of plakzalm ook echt bestaat, ik weet het niet. Maar ik ken vrieszalm die er geklei’d uitziet en waar enge witte prut uit komt als je het stoomt. Weggooien en heuse zalm gaan halen, want het is rubber.

Continue reading Spaghetti met asperges en zalm

Indiase pompoen en… weggeef!

Indiase pompoenPompoen staat voor mij onbetwist op nummer 1 van de afgelopen jaren nul. Lumineuze ontdekking. Oh en Indiaas voedsel, maar dat wordt vervolgd met meer en beter nadat Gerben en ik daar een leuk aantal weken vers levenssap opdoen. Want het verdient bijvul.

En, maar, ook! Je hebt de kruiden uit deze combo of zips winners waarschijnlijk niet zomaar in je keukenkastje rondslingeren. En dat is jammer, want ook jij moet dit kunnen maken. Omdat je het waard bent.

Daarom bestaat de eerste kombuizerenweggeef ooit uit een Indiaas kruidenstartpakket. Geen kinderspel met korianderzaadjes en komijn, dat zou easy zijn. Nee, flikkerse bendes aan kruiden. Rare dingen, waarmee je eindeloos lekkers in elkaar kunt zetten. Butter chickens. Biryani’s. Champignoncurries. Yoghurttaters. Hoe te winnen? Antwoord in de comments op de vraag:

Wat is, kwa eten, jouw lumineuze ontdekking van de jaren nul?

Ik en Gerben jureren uiteraard, volledig criterialoos. Het helpt wel als je ook actief www.top50vandejarennul.nl bezoekt. Oh en als je in India woont, ben je uitgesloten van deelname hoewel we nog steeds erg benieuwd zijn naar je mening Aad.

Zet ‘m op. Trekking: 11 december.

Continue reading Indiase pompoen en… weggeef!

Noodle soup met gegrilde kip

Misosoep

Met het woord noodle soup klooi je niet. ‘Soep’ gaat ‘m niet worden, net zo min als ik ‘noedels’ door de vingers kan zien. Dus iedereen die ik in Google Analytics binnen deze site op noodle soep zie zoeken die wordt voor life geband.

Continue reading Noodle soup met gegrilde kip

Lamsvlees met lente-ui in Hong Kongstijl

Lamsvlees met lente-uiGevonden! Het lekkerste en beste Aziatische vlees dat ooit op mijn gaspit gebrouwen is. De vis-equivalent hebben we eerder al gehad, dat was de zalm van een tijdje terug.

Twee keer gegeten deze week: de tweede keer was vandaag, een katerdag die op momenten zelfs kotsend doorgebracht is. En dan tóch nog zin hebben in dit, ik bedoel maar. Het is echt een speciaaltje.

Continue reading Lamsvlees met lente-ui in Hong Kongstijl