Marmeladecake

IMG_8232-citruscake

Deze cake maak je zonder boter, maar met olijfolie. Daar wordt ie stoer van. Ook stoer: een sinaasappel en een citroen in hun geheel koken. Machtig interessant. Weinig suiker, ook nog. Allemaal in deze cake. Het is wel wachtcake: zijn die amandelen al afgekoeld, zijn die citrii al poreus, zijn de eieren al op kamertemperatuur en godverdomme nu heeft ie dus te lang in de oven gestaan. Op een gegeven moment blijkt wachtrek er toch uit te kunnen.

Een tweede exemplaar staat NU op mijn aanrecht af te koelen en enorm zuiging uit te oefenen. De eerste was za-lig op een paar punten na. De olijfolie proefde na. Hij had een zwarte jas aan. Ik vergat sinaasappelmoes. Met pijn in ‘t hart gaf ik 1/4 weg, aan A voor P, die troostcake verdiende (hoewel dan wel betere, en meer, maar de rest was al ‘verwerkt’). En daarom herbakte ik, zodat P morgen deze hopelijk betere kan testen. En dat oranje dan wint van Japan. Zin in!

Recept beetje aangepast (minder zoet, minder olijfolie) van dit recept van Orangette
1 kleine sinaasappel of de helft van een grote
1 citroen
170 gram amandelen (precies zo’n bakje van de albert heijn met papieren wikkel)
150 gram bloem
eetlepel bakpoeder
4 eieren op kamertemperatuur (waarom weet ik niet, maar is Be-Tor)
halve theelepel zout
250 gram suiker (ik gebruikte rietsuiker)
125 ml olijfolie, mild! Van extra-vierge krijg je een vrij heftige bijsmaak.

1. De citroen en sinaasappel in een sauspan onder water zetten, aan de kook brengen en 30 minuten laten sudderen en wat laten afkoelen. In de tussentijd de amandelen roosteren en laten afkoelen. Oven aan laten en tot 175 graden warmen.

2. De amandelen fijnmalen in de keukenmachine, zo fijn mogelijk. Van de citroen de pulp verwijderen en de schil samen met de hele sinaasappel tot een soort jam blitzen.

3. In een kommetje de bloem goed mengen met de bakpoeder (beter nog: door een zeef halen). In een grotere mengkom de eieren schuimig kloppen met zout. In een drietal etappes de suiker door die laatste kloppen. Dan goed opletten: erop gooi je de bloem, de amandelen en de jambusiness. Olijfolie erover drizzlen. Voorzichtig met een grote lepel, in vier grote slagen ofzo de boel in elkaar vouwen. Niet overmixen, want dan krijg je vieze cake (maar ik weet echt niet waarom). Je moet nog af en toe een bubble bloem zien!

4. In een ingevette springvorm gieten (je ziet weer bloembellen!). Uur in de oven op 175 graden, totdat een tandenstoker er schoon uit komt.

One thought on “Marmeladecake”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *