Tomatentaart

IMG_8377-tomatentaart

SOG-taart! Ik ben op drievierde van m’n twee weken studieverlof. Tot nu toe heel vaak en lang gekookt, gelezen, gesport, gedronken, gekletst, gefotografeerd. En daartussen ook best vaak, maar korter, proefexamens geoefend. Voor het examen ben ik nooit klaar, niet binnen nu en vijf jaar tenminste. Het punt is dat ze van je verwachten (vind ik dan) dat je als een bedrijfskundige een geschetste organisatie kunt doorgronden. En ik kan ze geen ongelijk geven, want als communicatiecutje moet je wel weten wat er te spindoctoren valt en bij wie. Maar ik ben nog niet zo lang cc’tje en in mijn vorige banen hoefde ik alleen maar met woorden te kleien dus hoefde ik nooit op politieke belangen en afhankelijkheden te letten of daarboven te helikopteren. Ik voel me dus een beetje groen. En de richtantwoorden bewijzen dat en lachen me keihard uit (maar al iets minder vaak dan op eenderde van m’n studieverlof).

Dit alles zegt niets over m’n kansen om het te halen, zeggen mijn geliefden. Die vinden het allemaal volstrekt haalbaar. Nou daar krijg ik klotsende oksels van (extra faalangst!), maar ook een beetje rooie wangetjes (vereerd!) en dat is verwarrend en frustrerend dus ga ik maar bakken (voor de rust!) en daarna het heel onbeheerst opeten (voor de rust!). Voor de lijn zou Bob Rossen beter zijn, denk ik.

Recept in drie woorden: übergezond, simpel, goddelijk.

Recept is van Onno Kleyn, maar het wordt hier danig verneukt. Allereerst doe ik er ui bij, maar ik gebruik naast kerstomaatjes ook twee gewone tomaten omdat ik het laagje tomatensnot onder het echte werk een prettige toevoeging vind. Als je alléén maar gewone tomaten gebruikt, verwijder dan de zaadjespulp, anders wordt het een natte bende. Of doe er broodkruimels bij/onder ofzo. Oh en de olijven die Onno noemt, hebben het in mijn versie niet overleefd. Doe eroverheen als je wil, voordat het de oven in gaat.

Nodig:

 • bladerdeeg of dingen als bloem, olijfolie en eidooier (zie verderop)
 • half theelepeltje suiker om Kleyn te pareren (optioneel)
 • 2 gewone trostomaten in plakjes
 • minisjalotten of een ui, in ringen
 • 400 tot 450 gram kerstomaatjes of mini-pomodori (heeft de Turkse groenteboer vaak)
 • zout
 • oregano

Stap 1. Taartbodem (invetten he hee) bekleden

Optie 1, voor de nep SOG’er: bladerdeeg erin
Optie 2, voor de echte SOG’er (ik was angstig maar het bleek achteraf weinig tijdrovend noch spannend)

 • 200 gram gefluffte bloem. dat fluffen doe je met een vork, gewoon in het pak even ‘opkloppen’ voordat je het afmeet
 • drie eetlepels olijfolie
 • een eidooier
 • 7 eetlepels kraanwater
 • twee kleine theelepels zout

Met je handjes mixen tot deeg en uitrollen op een bebloemd aanrecht of tussen twee vellen bakpapier (nooit geprobeerd, klinkt logistiek uitdagend)

Stap 2. Taartbodem vullen

 1. tomatenplakjes verdelen over de bodem
 2. suiker erover (deed ik niet, maar de volgende keer wel, valsspelen)
 3. ui verdelen over de tomaat
 4. kerstomaatjes met de snijkant naarboven, zoveel als er in passen
 5. oregano erover
 6. zout erover

Half uur in een voorverwarmde oven van 200 graden.


OPPASSEN
1. Tomatenbinnenkantjes neigen verschrikkelijk heet te worden en jouw tong te willen verlammen
2. Kerstomaatjes spatten uit elkaar als je erin bijt. Zo verliezen kleine lieve kleine pookies een oog! Of jij je goeie shirt, aan de wasmand.
3. Het is geen vast taartje. Dingen kunnen vallen. Zie shirt van ad 2.IMG_8385-tomatentaart2Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *